Въздушен поток

„Наргилето не тегли! Трудно се дърпа! Влиза въздух, а няма дим!“

Това са най-срещаните въпроси, свързани с наргилето. За това са доказателства стотиците коментари, които сме имали през годините. „Трудното дърпане“ реално е проблем на въздушния поток в наргилето и е лесен за диагностика. Започнете с почистено, сухо, незаредено наргиле.

  • Продухайте всяка от частите в две посоки (от двата ѝ края): чашка, тяло/тръба, маркуч. Ако някъде запъва – това ви е проблемът. Понякога частици попадат в тръбата или маркуча, понякога чашката се задръства, ако не я миете. Почистете всичко основно, с вода, четка и парче тел, ако се налага. Или си купете нови – маркучът струва 5 лева, чашката – и тя толкова.
  • Сглобете наргилето, без да го зареждате. Сложете длан върху чашката, така че да я запушите плътно. Дръпнете през маркуча. Трябва да влиза съвсем малко или почти никакъв въздух  (заради несъвършенства в уплътненията). Ако влиза много (дърпа се свободно), проверете елементите един по един:
    • Махнете маркуча и дръпнете директно от отвора за маркуч. Ако не влиза въздух, значи проблемът е уплътнението на маркуча. Купете си по-добре прилепващо или ползвайте тиксо.
    • Махнете чашката и запушете с пръст или длан горния отвор на тръбата. Дръпнете директно от отвора за маркуч. Ако не влиза въздух, значи проблемът е в уплътнението на чашката. Купете си по-добре прилепващо или ползвайте тиксо.
    • Ако не е едно от тези две неща, вероятно е уплътнението на тялото, там където се свързва със стъклото. Купете си по-добре прилепващо или ползвайте тиксо. Ако тялото ви е на винт, пробвайте да увиете няколко пъти стъклената резба с тефлонова лента – продават се в железариите за уплътняване на тръбни сглобки (замества кълчищата).
    • Остава да проверите клапата. Аз лично препоръчвам нейното пълно запушване още с покупката на наргилето. Повече за това – на съответната страница. За да я проверите за проблем, развийте тапата, извадете сачмата и запушете дупката с пръст. Дръпнете директно от отвора за маркуч. Ако не влиза въздух, значи клапата ви изпуска. Замислете се дали да не я запушите перманентно, като мен.
  • Ако до тук всичко е наред, значи проблемът остава зареждането на наргилето. Препоръчвам да изчетете внимателно раздела Всичко за наргилето, но ето все пак няколко отправни точки:
    • Не тъпчете тютюна в чашката, когато я зареждате. Ако искате пробвайте след зареждане и покриване с фолио да дръпнете от долната страна на чашката, за да се уверите, че има добър поток въздух.
    • Препоръчвам множество мънички дупчици по фолиото отгоре, вместо малко и големи. Но малко и големи е за препоръчване пред много и големи!
    • Ако облицовате чашката с фолио отвътре (което ви препоръчвам да правите!), убедете се, че дупките на дъното са големи и съвпадат с дупките на чашката.

Гъст дим

„Как да изкарам гъст дим от наргилето? Колкото и да дърпам, излиза малко дим!“

Първото, което начинаещите пушачи на наргиле търсят в преживяването, е гъст дим. В търсене на тоя гъст дим се допускат много и груби грешки. Редовите пушачи (на цигари) често се оплакват, че наргилето им е слабо, не го усещат. Виждал съм хора, които казват “Ааа, е това вече е наргиле”, когато започне да пуска наситен и плътен горчив дим. Най-често го правят с много въглени; съответно тютюнът започва да тлее, дори да гори в чашката вместо да се пече.

Така става гъст дим, но е все едно си запалил бала сено – унищожава се аромата на тютюна, остава лош вкус в устата, димът мирише неприятно. Това за мен е извращение и опорочава цялата идея. Ако такава е целта, направо лепнете въглена на тютюна и го дайте на пушача. И си направете отделно наргиле за вас 🙂 !

В дима (освен, че се ражда истината!) се крие майсторлъка на наргилето. Но не какъв да е дим, а качествен. Правилният начин за постигане на хубав гъст дим включва качествен тютюн, качествени и добре разпалени въглени, добре облицована, заредена и идеално нагрята чашка, и накрая – добро охлаждане в стъклото.

Теорията е, че гъстотата на дима зависи от концентрацията му във въздуха, който прекарвате през наргилето с дръпването. Въздушният поток кара въглена да гори, което от своя страна нагрява тютюна и той отделя дим. Съответно, целта е да се загрее възможно най-голям обем тютюн, без той да изгаря. Затова облицоваме чашката и изчакваме да се загрее добре, като ѝ помагаме с поставяне на въглена върху ръба – за да може топлината да достига до целия тютюн, а не само този на повърхността.

Няма точна и идеална формула, за постигане на гъст дим. Имайте предвид, че различните тютюни имат различни изисквания към топлина. Едни имат нужда от повече жега, за да започнат, но после трябва да се намали, други от самото начало искат внимателно и по-продължително загряване.

Ако спазвате описаните техники в сайта, не би трябвало да имате проблеми. Препоръчвам следната бърза диагностика: запалили сте наргилето, дръпвате, но димът е рехав. Пипнете чашката в основата ѝ – ако можете да я хванете с пръсти и да я държите спокойно, значи не е достатъчно топла. Чашката трябва да пари непоносимо, когато е добре загряла.

Често са ми писали хора (като коментари на моя личен блог), които започват с ядосано мърморене: „правя всичко както трябва, но не става хубав дим и това е!“. В повечето случаи се оказва, че всъщност не са направили почти нищо както трябва, защото нямат търпение да прочетат указанията. Разберете, че наргиле без търпение и подготовка не се прави. С тия две неща дори да нямате идеалното наргиле или скъп тютюн, пак ще постигнете добри резултати. Успех!

Вредата от наргилето

Тук няма да намерите пропаганда или празни приказки по двете най-разпространени тези:

  • наргилето е по-безвредно от цигарите!
  • наргилето е много по-вредно от цигарите!

Никой от нас няма научната подготовка да прави изследвания и оценки. Аз лично съм търсил авторитетни изследвания по темата – без успех. Ако вие знаете – посочете източници, да се образоват всички.

Едно наргиле отделя в пъти по-малко катрани и твърди частици от кутия цигари. Причината за това е голямата ефективност на водната филтрация и като цяло по-малкото количество тютюн, което се зарежда в наргилето. В пакет цигари има около 20 грама чист тютюн, а за едно зареждане на наргилето рядко отиват повече от 10 грама смеска, от които не повече от 60-70% всъщност са тютюн.

В нашата практика обикновено група от 4-6 човека изпушва 2-3 наргилета на вечер по време на парти, докато един редови пушач спокойно опуква половин кутия цигари за същото време. Субективното ми мнение на този фон е, че дори всеки ден да изпушваш сам по едно наргиле, пак ще е по-безвредно от кутия цигари на всеки два дни.

Да, тютюнът за наргиле съдържа никотин и катрани (описани са на опаковката при всяка читава марка). Да, тютюнопушеното убива (макар и значително по-бавно от трафика в София, да кажем). Да, има смески за пушене с наргиле, които не съдържат тютюн в себе си, така че вероятно са значително по-безвредни.

Вярвам, че всеки възрастен и зрял човек (или поне пълнолетен) може да вземе решението сам.