Има още няколко аксесоара, на които няма да обръщам особено внимание.

Щипка – задължителна за разнасяне на запалени въглени и манипулация на последните върху чашката. По принцип всяко наргиле идва с една, но я бройте за консуматив – аз лично съм губил три до момента. Противно на очакваното, не ви препоръчвам да бъркате, сипвате или ровите в тютюна със щипката! После, като хванете въглен ще започне едно неприятно димене и ще се отлага нагар върху метала. По-хитрите модели идват с метален шиш, който е подходящ за работа с тютюна. Обаче ако шишът е с тъп връх, а не остър, като игла – не ви върши работа. В този случай ви предлагам да си закачите един кламер и да ползвате него, удобно е. Карфица или безопасна игла вършат същата работа.

Мундщук – от хигиенни съображения може да не искате да лапате същия маркуч като съседа ви по маса. В такива случаи нахлузвате един пластмасов накрайник, като ви дойде реда да пушите и го махате, като предавате маркуча нататък. В наргиле баровете задължително трябва да дават такива. Имам няколко накрайника, но рядко се ползват – явно не сме хора с претенции. Или просто не си пикаем по ръцете, като в оня виц…

Протектор – особено полезна вещ в полеви условия, при вятър. Прави завет, като същевременно нагрява чашката допълнително и удължава живота на въглена. Някой може да ви каже, че ще ви предпази и от поражения от падащо наргиле, но това е малко вероятно – протекторът става много горещ и обикновено пада настрани, така че въглените пак се търкулват на паркета/масата 🙂 Масово се твърди, че удължава дължината на пушенето, НО при положение, че имате голяма чашка, зареждате тютюн по-рядко и сменяте повече въглени.

Поднос – ако пушите в къщи или държите наргилето на повърхност, която искате да запазите по-дълго време непокътната, горещо ви препоръчвам да си намерите удобен поднос. Ето няколко неща, за които подносът помага:

  • при пушене заради вибрациите в наргилето понякога въглените падат от чашката върху масата / пода
  • много по-удобно е да се изтупа въглена от пепелта директно в подноса, на широко, вместо в малката чинийка под чашката
  • когато почиствате пепелта от чашката по време на пушене, с избутването често пада се ръси наоколо
  • удобно е да си поставяте щипката във или на подноса, защото закачването ѝ по тялото на наргилето или в основата на маркуча само ви дава предпоставки да го съборите, а щипката се ползва непрекъснато.

Какво можете да ползвате за поднос? Голяма, разлата чиния за основно ястие, всякаква тавичка, за която не ви пука особено (но подложете дъска под нея), метални подноси за плодове или табли за носене на посуда. В магазините за джунджурийки често се намират метални, порцеланово или керамични подноси с малки гумени крачета – те също са идеални, тъй като дори да оставите въглен в подноса няма да навредите на повръхността под него.

Дифузер – служи за разбиване на мехурите в стъклото. Когато дърпате и водата забълбука, значи въздухът с димът минават през нея. Ако мехурчетата са по-малки се получава много по-добра филтрация на дима и особено охлаждане, ако ползвате лед в стъклото (а ако не ползвате – започнете!). Но тъй като повечето хора имат относително малки наргилета, дифузерите по западните сайтове рядко пасват в стъклото.

Един вариант да се симулира дифузер е с маркуч, който се нахулва на тръбата, перфорира се с игра на много места и се затапва отдолу. Ако си представим, че стъклото е с височина 10 см, а тръбата, която влиза в него с дължина 5 см, тогава трябва да налеем поне 6-7 см вода, за да може поне 1-2 см от тръбата да е под вода. Ако искаме тръбата да е по-дълбоко във водата не може просто да доливаме вода, защото ще има засърбване в маркуча.

Съответно удължаваме тръбата до общо 8 см (или още 3 под вода). Възможно е използваното удължение да бъде затапено отдолу и да му се направят множество малки дупки с игла, за да излиза димът на малки мехурчета, а не на големи мехури. Ето ви home-made дифузер.